Utvecklarkonferensen Øredev 2023 gick av stapeln i Malmö i förra veckan, och ett sex personer starkt Viati-lag åkte ned från Stockholm för att kolla läget.
Det övergripande temat var framtiden, och samtliga keynote-tal berörde framtiden på ett eller annat sätt.
Jag ställde en kort fråga till mina medresenärer, och passade dessutom på att svara för egen del.
Vad tar ni framförallt med er från 2023 års Øredev?
Åsa Svensson:
“Det jag inte kan släppa är Gojko Adzic föredrag - jag brinner nu hett för att ödlorna ska ha det toppen i appen på uppdraget där jag jobbar.
Futuristen Cyrus Clarkes datalagring i växter är svår att släppa.”
Cyrus Clarke är en futurist med ett ben i tech, ett inom konst, och resten av kroppen en bra bit in i framtiden. Han pratade om att lagra digitalt data i växters DNA, för att istället för klimatförstörande serverhallar (“molnet”) spara all världens data i koldioxidabsorberande gröna skogar!
Gojko Adzic berättade på sitt omisskännliga och helt igenom härligt dråpliga sätt om hur ödlorna som styr världen, det vill säga de 4% som alltid lyckas fylla i något helt vansinnigt i formulär och enkäter hur enkelt man än strukturerar dem, eller som använder din produkt på de allra mest kreativa och konstiga sätten, faktiskt kan ge enorma insikter om användarna av ens produkt.
Niklas Pettersson:
“Lösenordsknäckarn var riktigt bra! Niclas Kjellin - Live autopsy of a password – lessons learnt cracking secrets. Kul interaktiv session där publiken fick se lösenord som vi skickat in innan föredraget knäckas i realtid. Det man tar med sig om vad som är viktigt är:
-
- Längd på lösenord
- Att inte använda sig av någon personlig data eller data utifrån vilken tjänst lösenordet är för.
- Aldrig aldrig aldrig återanvända lösenord eller delar av lösenord.
- Lösenord-policys som tvingar att man måste ha specialtecken, siffror m.m gör att lösenordsrymden krymper från t.ex 6 miljarder kombinationer till 3 miljarder
- Space(blanksteg) är oftast ett ok specialtecken, men ingen använder det vilket gör att man bör använda det.
Adrian Karlén:
“Till listan vill jag lägga #NoBacklogs-mannen, jag tyckte att det var ett riktigt bra snack. Sedan tycker jag att det var trevligt att få byta erfarenheter med varandra internt på Viati.”
Jag själv:
“Vasco Duarte är sedan en lång tid tillbaka en av mina agila husgudar. Allt han gjort kring #NoEstimates, att på ett mycket pedagogiskt, engagerat, kärnfullt (och lite härligt aggressivt) sätt förklara varför tidsestimat i de allra flesta fall är helt meningslösa gjorde att jag gärna ville lyssna på hans föredrag om #NoBacklogs. Många företag skulle spara enormt mycket tid på att helt sonika kasta bort väldigt stora delar av sina backlogs. De viktigaste sakerna kommer att bli gjorda ändå.
F.d. olympiska handbollsspelaren Sandy Mamoli - som nu sadlat om till agil ledare/coach - höll ett föredrag som kunde fallit mycket platt. Kopplingarna mellan IT och elitidrott är inte alltid glasklara, och jag har hört mer än en ultrasportande motivationsföreläsare i mina dagar som inte lyckats knyta ihop den säcken på ett bra sätt. Mamoli höll ett krispigt och personligt snack om hur man ska tänka när man ‘väljer’ team/uppdrag/arbetsplats. Se till att du är den sämsta i ditt team - då lär du dig mest. När du inte lär dig längre, byt! Omge dig alltid med bra människor, men lär dig också att samarbeta med alla möjliga personer/personligheter.
Gojko Adzic var (som nästan alltid) bäst.”
Martin Westman:
“Jag tar med mig Dianas mikro-retro snack. Jag gillade hennes sätt presentera där hon blandade ett ganska raljerande tonläge kring hur onödigt det är att göra retros som inte ger något, med ett peppigt tonläge kring att testa mikro-retros. Det gick fram till mig.
Precis som ni andra gillade jag verkligen Gojko [Adzic] och Vasco [Duarte]. Dels för vad de sa men också mycket kring sättet de sa det på. Det var roligt och inspirerande.
Sedan tar jag också med mig att tonläget/inriktningen/temat på konferensen i helhet - särskilt kring keynotes då - var futurism. Det var lite oväntat för mig. Jag tyckte ibland att det blev lite onödigt teknikfientligt, men också väldigt kul att lyssna på. Det verkar vara något som ligger i tiden.”
Diana Larsen skrev tillsammans med Esther Derby boken “Agile retrospectives…” redan 2006, och höll nu ett föredrag om mikro-retros. Skippa aldrig retrospektiven, och håll dem så att de passar ditt team. Så ofta som möjligt, varför inte testa mikro-retros där ni har flera retrospektiv per dag snarare än en gång per sprint?
Gösta Jonasson:
“Jag tar med mig Gojkos härligt oväntade insikter kring lizards, det var nytt för mig.
Sedan gick jag på två dragningar med den funktionella programmeraren Eric Normand, som skrivit boken Grokking Simplicity. Han är en lugn man som skriver en ny bok om domänmodellering.
Första dragningen var en intressant djupdykning i just domänmodellering som gav bra tips till olika synvinklar (lenses) som hjälper till vid modellering.
Andra dragningen innehöll många smarta funktionella tips som även en ofunktionellt skriven kodbas kan dra nytta av.”
Överlag var det mycket hög klass på alla talare, peppig stämning och gott kaffe. Sandy Mamoli höll ytterligare ett föredrag som var mörkt men bra och viktigt kring hur folk mår dåligt efter pandemin. Hemarbete och dystra framtidsutsikter gör att folk släppt på sina gamla käpphästar kring självbestämmande och oberoende för att istället vilja bli skedmatade med arbetsuppgifter.
Kontrasten mellan att lyssna på Fredrik Heintz rejäla genomgång kring “pålitlig AI” – och alla de initiativ inom (och utanför) EU som syftar till att genomlysa AI-området kring etik, lagrar, m.m. – för att därefter skratta åt/med killarna bakom Comic Agilé var också en detalj som på ett fint sätt ringade in det härliga med en konferens som Øredev.
– Jesper Hasselström