Start /
Gösta Jonasson

Gösta Jonasson

Porträtt Gösta Jonasson

När började du på Viati? Vad är din roll och vilket uppdrag arbetar du i?

Jag började 2013 på Viati och jobbar som systemutvecklare på Einride för närvarande där vi bygger logistiksystem.

Hur har du utvecklats professionellt under din tid på Viati?

Jag har hittills varit på fyra vitt skilda uppdrag där jag både utvecklat i Java, Kotlin och Golang. Genom att se hur olika organisationer fungerar brukar jag försöka bidra med förbättringar på varje uppdrag jag är på utifrån det jag sett fungera på andra.

Jag har även gått på flera konferenser och utbildningar under dessa 10 år vilket gjort mig till en bättre konsult.

Vad är det bästa med att arbeta på Viati?

Viati är ett familjärt bolag som valt att inte växa på bekostnad av denna familjaritet vilket gör att alla konsulter i t.ex. Stockholmsområdet känner varandra. Vinst för bolaget är också underordnat konsultens välmående vilket gör att man kan behålla en balans mellan arbete och fritid utan att känna press att jobba mer än nödvändigt. Detta gör att konsulter som jag stannar kvar i 10 år och längre. Att vi konsulter erbjuds vara delägare känns också rättvist och ger en bra bonus.

Vilket är det bästa rådet du kan ge till någon som precis har börjat sin karriär som systemutvecklare?

Majoriteten av alla jobb som systemutvecklare är placerade i team. Just den sociala aspekten på yrket och hur otroligt viktigt det är att kommunicera bra dels inom teamet men också utanför teamet känner jag har för lite fokus i branschen. Jag tror att stora projekt och system står och faller med just denna kommunikation och medarbetarnas sociala kompetens.

På samma sätt är det lika viktigt med teamkänsla både för ett team men även för avdelningar och hela organisationer: att sträva mot samma mål, hjälpa varandra och vara prestigelösa. Att fira vinster, hylla medarbetare och felsökning utan skuldbeläggning.

Underskatta heller inte hur mycket lättare och snabbare det är att kommunicera i person (t.ex. på kontoret) än på distans (via Meet/Teams/Slack/Zoom). Det uppkommer normalt färre missförstånd då också och enligt mig uppstår fler vänskaper.

Så mina råd är att utveckla dina sociala förmågor och ditt sätt att samarbeta. Lär dig att ta ansvar även för ”tråkiga” saker (det älskar dina kollegor och gör att de känner press att också ta ansvar) men även att säga nej till för mycket ansvar. Ingen tjänar på att saker inte hinns med eller att du blir utbränd, speciellt inte du själv.

Som avslutande tips vill jag väl framhålla att ett jobb bara är ett jobb, ta inte med dig negativ stress och press hem, då är det dags att byta roll eller jobb. Det finns många jobb där ute där arbetsgivaren vill att du ska må bra och stanna kvar länge.

Vad har du för intressen utanför jobbet?

Familjen är nog mitt största intresse men förutom att hänga med dem spelar jag trummor, gitarr eller kollar på NFL (amerikansk fotboll).

Dela

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email